Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló jármódjai:

Lépés
A leglassabb jármód. Négy patadobbanás hallatszik. Lassú, és ringató.

 

Ügetés
Az ügetés, ringó jármód, két patadobbanással és lebegő résszel, egyszerre az átlós lábak mozdulnak: jobb első - bal hátsó, bal első - jobb hátsó.

Vágta
A ló leggyorsabb jármódja. Három patadobbanás hallatszik. Ha körben vágtázunk, akkor  a belső első lábnak kell utoljára talajt érnie. A ló keresztbe vágtázik, ha az elejével mondjuk bal kézre, a hátuljával jobb kézre vágtázik.

A vágta fajtái:

Munka vágta

A vágtaugrások ütemesek, a térnyerés vágtaugrásonként kb. egy lóhossz. Az iram kb. 225–250 m/perc, mely igényli a ló képzett egyensúlyát. A tanuló lovasok ezt a vágtát alkalmazzák először.

Közép vágta

A ló, az ütem megtartása mellett, 350-375 métert tesz meg percenként, hosszabb vágtaugrásokkal. Tereplovaglások alkalmával általában ezt az iramot lovagolják.

A nyújtott vágta

A kiképzés előrehaladottabb fokán lévő lovakkal lovagolható legnagyobb térnyerési mód, melyet a díjlovagló feladatok végrehajtása során alkalmaznak.

A rövid vágta

Összeszedett vágtának is nevezik, rövidebb, magasabb vágta ugrások jellemzik. Valamennyi jármód irama közül ez az egyetlen, amelyet egyenes vonalon is kisfokú belső állításban lovagolnak. Erre azért van szükség, hogy a csekély térnyerés mellett fenntartható legyen az ütemesség és a lendületesség, a vágta ne váljon négy üteművé.

 

Nyújtott vágta (galopp)
Ennél a jármódnál a ló ugyanúgy vágtázik, csak hosszabbakat lép, és jobban előretolja magát a hátsó lábaival, gyorsabb mint a vágta. Terepen előnyös jármód.

Ágaskodás
A ló a hátsó két lábára állva "nyújtózik" egyet. Az okát nem tudni, talán az erejét, dominanciáját próbálja kimutatni.

Hempergés
Élősködők elriasztása. Sajnos gyakran legelőre kiengedéskor, az ápolás végezte után csinálja ezt, tönkretéve a munkánkat:)

Bakolás
A ló felemeli a fenekét, és nagyot rúg a levegőbe. Ez lehet a másik ló miatt, vagy az öröme kifejezése céljából. Esetleg, ha megijed valamitől, akkor így próbál védekezni. Kiülni célszerű, de nem mindig jön be, tehát gyakran lehet leesni, miközben bakol egy ló. Kiülni így tudod: Miközben bakol, hátradőlsz, és a szárat erőteljesebben fogod.